פורסם בידיעות אחרונות - 23/10/13 - מאת נח קלינגר, צילום מיכאל קרמר

colete-notsקולט אביטל מודאגת. אפילו מודאגת מאוד. ומה שמטריד את יושבת הראש של מרכז הארגונים הגוף המאחר את 52 הארגונים של ניצולי השואה בישראל, הוא תוכנית משרד האוצר להעביר את הטיפול בניצולים למשרד הרווחה.

״אין ספק כי בממשלה החדשה שלנו יש אנשים שנושא הניצולים באמת קרוב לליבם והם רוצים לפעול למענם מהר וביעילות, אבל היות שאין להם עדיין ניסיון, והם גם לא בדקו היטב את כל צדדי הנושא, הם עלולים דווקא לפגוע באלה שלהם הם מבקשים לסייע״, היא אומרת.

״משרד הרווחה בכלל לא ערוך לקבל על עצמו את המלאכה הזו. זה משרד קטן שאיננו מבורך בתקציבים גדולים, אין לו את הסניפים וגם לא את כוח האדם הדרושים לטיפול יעיל״.

המסקנה, אומרת אביטל, ברורה. ״ניצולים רבים פשוט ייפלו בין הכיסאות״, היא קובעת, ומוסיפה כי כעשרת אלפים ניצולים כבר חתמו על עצומה, שכבר הועברה למשרד ראש הממשלה, נגד התוכנית.

המצב היום הו אסון

לתפקיד בראשות המרכז הגיעה אביטל לפני שנה, כשבאמתחתה עבר עשיר כחברת כנסת וכדיפלומטית, כולל תפקיד שגרירה בפורטוגל וקונסולית כללית בניו יורק, וניסיון רב כפעילה בנושא השואה בין השאר בכנסת, שבה ישבה עד 2004 ופעלה למען הקמת החברה להשבת רכוש יהודי. היא ילידת רומניה, בעצמה ניצולת שואה שכילדה רכה בשנים נאלצה להסתתר עם הוריה בבקאוש במולדביה, ומאוחר יותר בבוקרשט, כך שאפשר לומר שמדובר באישה הנכונה בזמן הנכון ואין לה בעיה לומר את אשר על ליבה.

״אין ספק שלאנשים במשרד הרווחה יש רצון טוב, אבל הם פשוט לא יוכלו לטפל בכל מי שזקוקים לעזרתם. הרי גם הדרך לגיהינום רצופה כוונות טובות״, היא יורה. ״יש למשל רבים שכבר יודעים למי בדיוק לפנות במשרד האוצר, והיות שהם כבר אנשים מבוגרים, הם פשוט ילכו לאיבוד אם יצטרכו לשנות את ההרגלים שלהם. רבים פשוט לא יתמצאו יותר״.

מצד שני, יש מי שאומר שהכי חשוב זה לחסל את הביורוקרטיה

״ברור שזה חשוב לצורך זירוז הטיפול, אבל צריך גם לדאוג שהניצולים יידעו לאן ולמי לפנות. בחודשים האחרונים עשה מרכז הארגונים סדר בכל הנושאים, פירסמנו וחילקנו לכולם חוברות עם כל הכתובות וכל הזכויות כדי לסייע לניצולים לדעת לאן לפנות ומה עליהם לבקש, כשאחת המטרות הנוספות היא שהניצולים לא ירגישו כמקרי סעד,כלומר שבבדיקות לסיוע נוסף לא ידרשו מהם עוד לעמוד במבחנים המשפילים. למשל כשדורשים מהם להדגים איך הם מתלבשים או הולכים לשירותים. אנחנו מכירים מקרים לא מעטים שבהם ניצולים ויתרו על סיוע נוסף רק משום שנדרשו לעבור את המבחנים האלה".

ואכן, בשנה שבה היא מכהנת בתפקיד, אביטל שמה דגש גם על טיפול בניצולים עצמם ולא רק בארגונים וכן נכנסה למו״מ עם הגורמים הרלוונטיים בגרמניה בנושא של תשלום נוסף ליתומי וילדי השואה, שרבים מהם נושאים גם היום את צלקות האירועים הטראומטיים שעברו.

״אחד הטיעונים שלי היה שליתומי הוורמאכט, הצבא הגרמני, הוסיפו תשלומים״, היא אומרת, ומספרת שהגרמנים אכן הכירו בעיקרון ובקרוב ייערך סבב חדש במשא ומתן.

גם הטיפול ברכוש היהודי בארצות אירופה, תחום שבו פעלה רבות בעבר, מדאיג אותה. ״קשה להאמין למה שקורה בנושא הזה״, היא קובלת. ״יש היום שני ארגונים שכביכול מטפלים בזה איל״ר הוותיק יותר ו׳הארט׳, שבראשו עומד רפי איתן, ולא רק שהם לא משתפים פעולה, הם מסוכסכים ולא מדברים אחד עם השני. הם נלחמים זה בזה ומזניחים את הטיפול הדרוש להשבת הרכוש היהודי״.

אז מה עושים?

״עשיתי מחקר ובדיקה והגעתי למסקנה שהממשלה חייבת להחליט על הקמת גוף אחד שיטפל בנושא, וגם לקבוע היכן ואיך הוא יפעל. המצב של היום הוא ממש אסון״.

הילדים צריכים ללמוד

אבל יש יוזמות ממשלתיות שאביטל דווקא תומכת בהן. ״אני בהחלט בעד יוזמת שר החינוך להתחיל ללמד את נושא השואה כבר מכיתה א׳ כי ממילא הילדים בישראל חשופים לו״, היא אומרת. ״הם הרי יודעים שיש צפירות ביום השואה ובבתי הספר שלהם יש טקס לכיתות הגבוהות יותר, והם גם שומעים על סרטים ותוכניות בטלוויזיה וברדיו ושואלים שאלות שמביכות את המורים וההורים. ברור כמובן שיש להכין את המורים ולהדריך אותם כיצד להעביר את החומר, אבל מידע אישי דרך ידידה שעוסקת כבר שנים בנושא הזה באיטליה עם ילדים לא יהודים, ברור לי שיש דרכים לעשות את זה וגם שקיימת התעניינות גדולה אצל הפעוטות״.

וגם רגעי נחת יש בתפקיד. ביוני השנה אירח חיל האוויר קרוב ל־ 12 אלף ניצולים בבסיסים השונים, יוזמה של מפקד החיל, האלוף אמיר אשל, בסיוע מרכז הארגונים, שהתגייס לביצוע התוכנית המורכבת הזו ״תוכנית בלתי אפשרית״, כדברי אביטל, הגאה מאוד בהצלחתה. ״זו הייתה חוויה אדירה לכולם. לניצולים כמו גם לחיילי וקציני החיל״, אומר מנכ״ל מרכז הארגונים אבי רוזנטל. ״אלה היו שעות שאיש מהמשתתפים לא ישכח לעולם״. ואביטל מהנהנת בשביעות רצון ומסכמת: ״גם עבור מבצעים כאלה כדא ליפעול״.

קולט אביטל בפייסבוק

colette-facebook

מתוך הגלריה